Notis Kuki Visa

Tarikh berkuat kuasa: 14 April 2023

Panduan untuk kuki dan teknologi lain

  • Kuki

Kuki ialah fail teks kecil yang dihantar oleh laman web ke komputer anda atau peranti yang tersambung lain untuk mengenal pasti penyemak imbas anda secara unik atau untuk menyimpan maklumat atau tetapan dalam penyemak imbas anda. Kuki membolehkan kami mengenali anda apabila anda kembali. Ia juga membantu kami menyediakan pengalaman yang disesuaikan dan dapat membolehkan kami untuk mengesan jenis penipuan tertentu.

Kuki pihak pertama adalah kuki yang diletakkan oleh Visa atau sebaliknya dihasilkan oleh domain yang dikunjungi secara langsung, seperti platform media sosial. Kuki ini digunakan oleh Visa dan termasuk semua kuki yang sangat diperlukan yang menyokong operasi asas laman web dan aplikasi kami.

Kuki pihak ketiga diletakkan oleh syarikat lain, termasuk penyedia perkhidmatan, kuki media sosial dan syarikat pengiklanan pihak ketiga. Kuki yang diletakkan oleh pihak ketiga boleh dibaca oleh pihak ketiga ini semasa anda mengunjungi laman web lain dalam rangkaian iklan,membenarkan profil tingkah laku dalam talian anda diwujudkan supaya pihak ketiga dapat menyampaikan iklan yang disasarkan dari semua pelanggannya.

  • Tag Piksel dan Suar Laman Web

Tag piksel (juga dikenali sebagai suar laman web) ialah imej grafik kecil dan sekumpulan kecil kod yang diletakkan di halaman laman web, iklan, atau dalam e-mel yang membolehkan kami menentukan sama ada anda telah melaksanakan tindakan tertentu. Apabila anda mengakses halaman atau anda membuka e-mel, tag tersebut memberitahu kami bahawa anda telah mengakses halaman web atau membuka e-mel tersebut. Alat ini membolehkan kami mengukur respons terhadap komunikasi kami dan memperbaiki laman web dan promosi kami.

  • Log Pelayan

Log pelayan merekodkan aktiviti di laman web kami. Jenis log lain mengumpulkan maklumat yang serupa daripada aplikasi kami. Log ini mencatat maklumat mengenai peranti yang anda gunakan untuk mengakses laman web kami, jenis sistem operasi anda, jenis penyemak imbas, domain dan tetapan sistem lain, serta bahasa yang digunakan oleh sistem anda serta negara dan zon masa di mana peranti anda berada. Log kami juga mencatatkan alamat IP peranti yang anda gunakan untuk menyambung ke Internet. Alamat IP ialah pengecam unik yang diperlukan oleh peranti untuk mengenal pasti dan berkomunikasi antara satu sama lain di Internet. Kami juga mungkin mengumpulkan maklumat mengenai laman web yang anda lawati sebelum anda mengunjungi Visa serta laman web yang anda lawati setelah anda meninggalkan laman web kami.